Algemene Dierenkliniek Randstad

03-322 78 11 - Frans Beirenslaan 155, 2150 Borsbeek

CT: enkele cases

Atilla: de zes jaar oude bull terrier

Atilla werd aangeboden met klachten die zich al een drietal maanden manifesteerden. Zij had last van de neus: erg hard snuiven en veel snot (vooral uit het linker neusgat)

Na het klinisch onderzoek tijdens de eerste consultatie, werd chronische neusvloei vastgesteld. Om de oorzaak te identificeren, werd een CT-scan gemaakt. Hierbij stelden we vast dat er geen vreemd voorwerp in de neus aanwezig was. Wel ontdekten we een schimmelhaard. 

Dankzij de beelden van de CT-scan, wist de specialist die de rhinoscopie uitvoerde waar zij met de camera in de neus moest zoeken om een biopt te nemen. Middels deze kijkoperatie, wordt een stukje weefsel afgeschraapt en opgestuurd naar het labo. Ons extern laboratorium kan dan vaststellen of het bijvoorbeeld over een, al dan niet kwaadaardige, tumor gaat. In dit geval ging het over aspergillose.

De behandeling werd opgestart en bestond uit meerdere neusbaden (het onder verdoving spoelen van de neus) en het lokaal aanbrengen van zalf. Bij een controle-bezoek achteraf viel meteen op dat de hond veel speelser was.

CT-beeld van Atilla met schimmelinfectie

Max: de elf jaar oude American stafford

We ontvingen Max met klachten over zijn ademhaling. Hij was nog zeer actief, maar had het vaak moeilijk met ademen. Onderzoek met camera bracht geen uitsluitsel en een CT-scan werd aangeraden. Bij Max werd gekozen om contrastvloeistof te gebruiken. Hierdoor werd een gezwel opgemerkt. Dit moeilijk bereikbare gezwel was slecht afgelijnd zodat de prognose ongunstig was. De eigenaar werd de keuze geboden tussen het chirurgisch zoveel mogelijk verwijderen van de tumor, gevolgd door radiotherapie enerzijds, of het laten inslapen van de hond anderzijds.

CT-beeld van Max met neustumor

Chiquilina: de vier jour oude teckel

Bij haar eerste bezoek was Chiquilina verlamd. Zij kon de achterpoten niet meer gebruiken en sleepte deze mee. Ook kon zij haar urine niet meer ophouden. 

Zij had last van een discus hernia. Dankzij de CT-scan die we maakten, wisten we perfect waar het probleem zich situeerde en kon de chirurg gericht de operatie uitvoeren met het oog op een volledig herstel.

CT-beeld van Chiquilina met discus-hernia

Array