Algemene Dierenkliniek Randstad

03-322 78 11 - Frans Beirenslaan 155, 2150 Borsbeek

Suikerziekte: behandeling

De oorzaak van suikerziekte kan niet altijd worden weggenomen. Echter is, mits de nodige discipline, een redelijk normaal leven voor uw oogappel alsnog mogelijk. Behandeling met insuline zal hierbij een sleutelrol spelen. Dit neemt echter niet weg dat de onderliggende oorzaak (bijvoorbeeld overgewicht) ook moet worden aangepakt om de behandeling maximale kans op slagen te geven.

Behandeling met insuline

Aangezien een tekort aan insuline aan de basis ligt van suikerziekte, kunnen we dit kunstmatig verhogen. Dit kan u zelf door meermaals daags insuline onderhuids te injecteren. Voor wie dat wenst, zijn speciale injectiepennen verkrijgbaar, toegespitst op het gebruik bij dieren. Het gebruik van spuitjes met een fijne naald blijft ook mogelijk: u krijgt bij ons de correcte spuitjes mee bij de aankoop van insuline. Deze spuitjes zijn toegespitst op de concentratie van de insuline in kwestie, vergewis uzelf er dus steeds van thuis enkel deze spuitjes te gebruiken.

Omdat de grootte van het insuline-tekort niet gekend is, zal onze dierenarts de startdosis voornamelijk aan het gewicht van uw hond of kat bepalen. Door regelmatig het gehalte aan glucose in het bloed te meten, kan de uiteindelijke dosis bepaald worden. De meting kan gebeuren met slechts één druppel bloed en een glucosemeter. Eventueel zullen wij voorstellen uw huisdier één dag op te nemen in onze hospitalisatie zodat wij een glucose-dagcurve op kunnen stellen.

Eens de juiste dosis is gevonden, is discipline erg belangrijk. We willen immers het delicate evenwicht in het bloed niet verstoren.

 • Hou de hoeveelheid voedsel, alsook de samenstelling constant. Dieetvoer toegespitst op huisdieren kan onderdeel van de therapie uitmaken.
 • Zorg voor regelmaat in het tijdstip van het eten (voor de toediening van insuline) en toediening van de insuline.
 • Kom regelmatig op controle zodat we het glucosegehalte in het bloed op kunnen volgen. We spreken de juiste frequentie met u af, op maat van uw viervoeter.

Complicaties in de behandeling

Hoewel met de juiste dosering insuline uw huisdier een vrijwel normaal leven kan leiden met een goede levensverwachting, dient u steeds alert te zijn voor mogelijke complicaties.

In de eerste plaats denken we aan een te laag bloedglucosegehalte (hypoglycemie). Dit is te wijten aan een te hoge dosis insuline. Hoewel zeldzaam, is het belangrijk in dergelijke situatie juist te handelen en de risico-factoren te kennen en waar mogelijk te vermijden:

 • Minder eten in combinatie met de gewone insulinedosering;
 • Verhoogde inspanning die zorgt voor een verhoogd glucoseverbruik;
 • Een te hoge dosering insuline;
 • Een normale dosering insuline gecombineerd met een verminderde behoefte.

Door het lage bloedglucosegehalte krijgen de hersenen als het ware te weinig brandstof. Deze potentieel levensbedreigende situatie uit zich als volgt:

 • Honger op onverwachte tijdstippen;
 • Onrustig gedrag of juist sloomheid;
 • Trillen of rillen;
 • Vreemde bewegingen (omvallen, trappelen met de poten);
 • Diepe slaap, waaruit de hond of kat slecht of niet wakker te maken is.

Correct handelen bij complicaties

Probeer eerst om meteen een maaltijd aan te bieden. Lukt het uw huisdier niet meer om die te nuttigen, dan is het geven van glucose (druivensuiker of een druivensuikeroplossing) of honing de volgende stap. Zowel bij hond als kat, geeft u hiervan ongeveer 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. De oplossing kan u voorzichtig in de wangzak gieten, het poeder of de honing kan u op het mondslijmvlies wrijven, vooral op en onder de tong. Uw huisdier moet haast onmiddellijk na toediening positief reageren op de glucose. Is dat niet het geval, dan belt u ons best op om de opties te bespreken.

Wanneer de toegediende glucose ervoor zorgt dat uw hond of kat zich snel beter voelt, voorziet u alsnog meteen een extra maaltijd. De komende uren zal met regelmatige tussenpozen opnieuw voeding gegeven moeten worden om een nieuwe daling in het bloedglucosegehalte te voorkomen. Het is tot slot belangrijk ons te contacteren voor de volgende insuline-injectie. We zullen dan telefonisch met u overleggen welke dosis u dient te spuiten.

Compassionate care

Array