Algemene Dierenkliniek Randstad

03-322 78 11 - Frans Beirenslaan 155, 2150 Borsbeek

Suikerziekte: diagnose

Omdat de behandelingskansen beter zijn in een vroeg stadium van diabetes, is het belangrijk alert te zijn voor de verschijnselen die op suikerziekte kunnen wijzen en om risicofactoren zoveel mogelijk uit te schakelen.

De aanwezigheid van een teveel aan glucose in het bloed leidt ertoe dat via de nieren glucose met de urine verloren gaat. Doordat de glucose in de urine vocht meetrekt, gaat uw huisdier meer plassen. Om uitdroging te voorkomen, gaat het vervolgens meer drinken.

Aangezien de bouwsteen glucose nu verloren gaat, zal uw viervoeter ook meer beginnen eten. Door de slechte opname van glucose uit het bloed, gaat het echter alsnog vermageren. Wordt in dit stadium niet ingegrepen, vermindert de eetlust wat ernstige ziekte tot gevolg kan hebben. In dit latere stadium kunnen misselijkheid en braken optreden. Bij de kat kan ook zwakte van de achterpoten een signaal zijn.

Al deze knipperlichten wijzen richting diabetes, maar evengoed naar andere mogelijke aandoeningen. De definitieve diagnose wordt gesteld door meermaals een te hoog glucosegehalte in het bloed waar te nemen wanneer ook de urine glucose bevat. De aanwezigheid van een hoge bloedsuikerspiegel is hierbij een betrouwbaardere indicatie dan de aanwezigheid van glucose in de urine.

Array