Patiëntfoto
Gucci
Patientras
Golden retriever
Body

Graag delen we deze foto met jullie: dit is Gucci, een prachtige Golden Retriever! Een half jaar voor zijn bezoek, was Gucci in een veel mindere conditie: hij had een doffe dunne vacht, steeds terugkerende vochtige eczeem plekken (‘hot spots’), een kale staart en vooral heel veel jeuk. De baasjes van Gucci informeerden daarom voor allergietesten en kwamen langs op een dermatologisch consult bij dierenarts Debora Calis.

Bij een afspraak dermatologie (huidziekten) worden de baasjes steeds aan een kruisverhoor onderworpen en wordt de patiënt ook grondig onderzocht. Het verhaal en de huidletsels van Gucci waren voor onze dierenarts niet typisch voor de meest voorkomende oorzaak van jeuk (allergie) maar deden haar eerder denken aan een hormonaal probleem met een bijkomende infectie van de huid (die de jeuk veroorzaakte).

Bepaalde typische huidveranderingen (eventjes de wetenschappelijke termen: maculaire melanose en preputiaal erytheem) worden gezien bij teelbaltumoren bij de reu. Bij het klinisch onderzoek van Gucci voelden zijn teelballen echter volledig normaal aan.

Aan de baasjes van Gucci werd verder onderzoek aangeraden, niet in vorm van allergietesten maar wel hormonaal. En inderdaad, op echo bleek Gucci zijn linker teelbal afwijkend te zijn. Zijn schilderklier onderzoek was normaal, maar Gucci had ook een klein knobbeltje op een van zijn bijnieren.

Begin juni 2015 werd Gucci gecastreerd. Na weefselonderzoek van Gucci zijn teelballen bleek dat de linker teelbal inderdaad een tumor bevatte: een leydigceltumor. Er waren geen tekenen van uitzaaiingen en de castratie was ineens de behandeling: goed nieuws dus. Bij huidveranderingen door hormonale aandoeningen is geduld nodig vooraleer de huid zich volledig hersteld heeft. Ook bij Gucci was dit het geval: eerst was er een massale haaruitval, maar vijf maand later terug een prachtige, jeukvrije hond!

Enkele maanden later kwam Gucci op controle voor het knobbeltje op zijn bijnier. Deze was mooi stabiel gebleven. Alles prima dus!

Graag ook nog wat informatie ivm allergietesten. Hier zijn vaak misverstanden rond: een allergietest is géén diagnostische test. Als uw dierenarts na verder onderzoek een diagnose van atopie of omgevingsallergie stelt, is één van de behandelingsmogelijkheden uw hond desensibiliseren (met een zogenaamd “allergievaccin”) . Daarvoor dient deze bloedname. Concreet: allergietesten worden uitgevoerd bij een allergische hond waarvoor we een vaccin willen aanmaken. Op basis van een bloedonderzoek kan echter geen diagnose ‘allergie’ gesteld worden. Er zijn allergische honden met een normaal bloedonderzoek en omgekeerd: honden zonder allergie waarbij de waardes wel gestegen zijn. Daarom dat bij aanhoudende huidklachten een volledig onderzoek steeds van groot belang is.

Gucci zijn huidklachten zouden nooit opgelost worden door een allergietest en eventueel allergievaccin. Gelukkig waren Gucci zijn baasjes meteen akkoord om ondanks de zeer subtiele aanwijzingen, toch het verdere hormonale onderzoek te willen volgen.

Wie verzorgde Gucci?

Dierenarts

Op welke vakgebieden kon Gucci rekenen?