Patiëntfoto
Patiënt Milou, klaar om naar huis te gaan
Body

"Lucht doet leven." Uiteraard, maar op de verkeerde plek kan het een ware bedreiging worden. Katje Milou had bijna zijn eerste verjaardag niet kunnen vieren na een ongeluk.

We ontvingen Milou met spoed in de dierenkliniek na een telefoontje over zijn ongeluk. Hij had het erg benauwd en ademhalen ging zeer moeilijk.

Om ons te vergewissen van de oorzaak, werd een röntgenfoto gemaakt van Milou’s borstkas. Dankzij de foto was de diagnose duidelijk: Milou had een pneumothorax opgelopen. Hierbij bevindt er zich lucht in de borstkas, buiten de longen. De longen kunnen dan ook niet meer goed hun werk doen.

We brachten een drain in. Dit kunststof buisje met gaatjes aan het uiteinde, sloten we af met een driewegkraan. Via deze weg kunnen we, met behulp van een spuit, de lucht uit de borstkas zuigen. Heel belangrijk is om te zorgen dat er nadien geen lucht terug kan, vandaar de extra veiligheidsdopjes op het kraantje.

Positie van het buisje waarlangs we lucht kunnen aftappen.
Het driewegkraantje om veilig lucht weg te zuigen.

Milou is nog een klein katje. Dat maakt het des te indrukwekkender dat deze handeling de eerste keer een volledige liter lucht opleverde. In de borstkas van de kleine Milou zat dus maar liefst het volume van twee kleine flesjes water aan lucht. Natuurlijk is er dan geen plaats meer voor de longen om hun werk goed te kunnen doen.

Milou knapte hier echt vanop. De eerste 24 uur hebben we dit aftappen van lucht om de twee uur ongeveer herhaald. We noteerden het volume lucht dat we konden aftappen en zagen een dalende trend. Dit stemde ons optimistisch dat Milou’s lek zich herstelde.

Na enkele dagen, en steeds minder aftapsessies, kon de drain worden verwijderd en kon Milou met antibiotica naar huis. Hij stelt het, een maand later, prima en is speels als voorheen. Niets verraadt nog dat hij door het oog van de naald is gekropen. 

Milou, klaar om naar huis te gaan

Wie verzorgde Milou?

Europees specialist

Op welke vakgebieden kon Milou rekenen?