Patiëntfoto
Skittle
Patientras
Zonder ras
Body

Skittle aangeboden op spoed

Skittle is een schildpadkatje van 6 maanden. Zij werd bij ons aangeboden op de kliniek tijdens een wachtdienst. Ze was net aangereden door een auto en was er erg aan toe.

Haar eigen dierenarts had haar al opgevangen en pijnstillers gegeven en daarna doorverwezen naar ons voor verdere zorgen. Toen Skittle bij ons aankwam was ze in shock. Ze was aangereden in haar gezicht en haar schedel en aangezicht waren erg beschadigd. Haar neusje en ogen bloedden, ze had moeite om te ademen, had pijn, was erg suf.

We namen een röntgenopname van haar. Haar longen, rug, ledematen en buik waren ok, maar we konden op de foto al zien dat er veel schade was aan haar kopje (gele pijlen). Omdat Skittle er zo erg aan toe was, konden we in eerste instantie niet meer doen dan haar een ondersteunende behandeling geven en dus kreeg ze een intraveneus infuus, pijnstillers en probeerden we haar lichaamstemperatuur terug op peil te brengen.

De volgende dag hebben we haar heel even een roesje gegeven om een voedingssonde te plaatsen in haar slokdarm. Zo konden we even naar haar bekje kijken: er waren meerdere fracturen aanwezig aan haar bovenkaak, haar gehemelte had een open fractuur en haar onderkaak was uit de kom en gebroken. De voedingssonde werd geplaatst om haar te helpen voeden en terug op krachten te komen.

CT-scan

Weer een dag later werd er een CT-scan genomen en konden we goed in beeld brengen wat er allemaal gebroken was. Ze had blijkbaar de klap van de auto aan de rechterkant opgevangen. Haar bovenkaak en neus waren op verschillende plaatsen gebroken en als gevolg daarvan in verschillende richtingen verplaatst. Haar gehemelte was ook op verschillende plaatsen gebroken. Haar tongbeentjes waren op 2 plaatsen gebroken en het geheel was naar links verplaatst. Haar linker jukbeen was gebroken. De onderkaak was links uit de kom en gebroken en aan de voorkant was er ook een breuk.

Rechter zijaanzicht van de schedel. De breuken in haar bovenkaak zijn zichtbaar (blauwe pijl), evenals de breuken in haar tongbeentjes (gele en rode pijl).

Vooraanzicht van de schedel. De verschillende breuken in de bovenkaak en neus zijn aangeduid met de rode pijlen. De breuk in de onderkaak met de gele pijl.

Onderaanzicht van de schedel. De breuken in het gehemelte hebben we aangeduid met de gele pijlen.

Linker zijaanzicht van de schedel. De luxatie van de onderkaak is aangeduid met de rode pijl. De breuk in de onderkaak met de blauwe pijl. De breuk van het jukbeen zie je ter hoogte van de gele pijl en tenslotte de schedelbasisfractuur bij de groene pijl.

Achter aanzicht van de schedel. De verschillende breuken in het gehemelte zijn aangeduid met de rode pijl. De gewrichten van de onderkaak met de groene pijlen: zo zie je dat het rechter gewricht nog op zijn plaats ziet, maar dat het linker uit de kom is. De blauwe pijl duidt de tongbeentjes aan: je ziet duidelijk dat het gehele apparaat naar links is verplaatst.

We reconstrueerden een 3D-model aan de hand van de gemaakte CT-beelden. In dit levensecht model zijn alle breuken goed zichtbaar:

Verwezen naar de stomatoloog

In overleg met een gespecialiseerd stomatoloog (dr Leen Verhaert), is Skittle diezelfde dag nog in spoed geopereerd door dr Verhaert. Zij heeft de bovenkaak zo goed als mogelijk gereconstrueerd en een spalkje geplaatst.

Skittle keerde terug in onze kliniek om te bekomen van de operatie en om pijnstillers te krijgen.De zwelling was al sterk afgenomen en Skittle voelde zich al veel beter. Ze krijgt opnieuw graag knuffels en aandacht en spint en geeft kopjes.

Over een paar weken zal ze door dr Verhaert waarschijnlijk nog geopereerd moeten worden aan haar onderkaak. Nu kon dan niet omwille van de schedelbasisfractuur. Zodra deze genezen is kan de luxatie van haar onderkaak aangepakt worden.

Skittle is een ongelooflijk dapper en lief katje dat heel graag gezien wordt door haar baasjes en door het ganse medische team dat achter haar staat.

Wie verzorgde Skittle?

Europees specialist

Op welke vakgebieden kon Skittle rekenen?