Patiëntfoto
Tuscan
Patientras
Border Collie
Body

Tuscan is een extreem lieve Border Collie van 2 jaar oud. Op een nacht besloot hij om een wandeling te maken, maar dat liep niet zo goed af. Tuscan wou even uitrusten, midden op de weg! Het onfortuinlijk toeval wil dat er een wagen hetzelfde pad verkoos, waardoor Tuscan hard werd aangereden. De wagen reed door, maar een barmhartige omstaander nam het op zicht om zich te onfermen over het arme dier. De eigenaar werd verwittigd en Tuscan werd naar de dierenarts overgebracht. Die zag dat de toestand ernstig was en besloot om naar ons door te sturen.

Een auto-ongeluk

Zaterdagochtend werd Tuscan aangeboden in onze dierenkliniek. Hij was erg pijnlijk aan de achterpoten en kon niet meer recht staan. Tuscan werd aan een infuus gelegd en voorzien van de nodige medicatie. Het chirurgisch team schoot daarop in actie. Eerst werden de zenuwen van de achterpootjes getest: deze bleken niet zo goed meer te functioneren. Tuscan had dus verlammingsverschijnselen. Daarna werden radiografieën genomen van de achterpoten, het bekken en de rug. Er werd een erge bekken fractuur vastgesteld met een scherpe botpunt.

Ook het heiligenbeen was gebroken. Door de zenuwschade aan de achterpoten en de blaas waren de vooruitzichten niet zo schitterend. Omdat Tuscan op zeer goed baasje kon rekenen werd onmiddellijk besloten om te behandelen: Tuscan moest alle beste zorgen krijgen die er op dat moment voorhanden waren.

Een uurtje daarna werd Tuscan geopereerd door het orthopedisch team: de complexe bekkenfractuur werd gerepareerd met een plaat en schroeven.

Tevens werd er een urinesonde aangebracht omdat Tuscan niet zelfstandig kon plassen. Tuscan werd gehospitaliseerd en verder verzorgd.

Erge pijn

Het werd al gauw duidelijk dat het niet zo goed ging: Tuscan vertoonde aanhoudend erge pijn, ondanks de toediening van de sterkste pijnstillers. Er ontstond ook een bloederige diarree en Tuscan vond het nodig om de urinesonde er zelf uit te halen. Daarom moest tweemaal daags de blaas worden gesondeerd.

Omdat de pijn oncontroleerbaar bleef werd een week later een CT scan gemaakt: deze beelden bevestigden de fractuur van het heiligenbeen maar konden tevens aantonen dat ook het werveldak was ingedrukt. Na overleg werd besloten om de gebroken en ingedeukte stukken van het werveldak te verwijderen: er werd een neurochirurgische operatie uitgevoerd om de zenuwen van het heiligenbeen te bevrijden.

Nog meer ellende

Ondanks alle goede zorgen bleef Tuscan zich ellendig voelen. Gelukkig had hij zijn eetlust altijd bewaard. Zowel het team van gespecialiseerde dierenartsen als de eigenaar werden stilaan wanhopig. Toch besloot het baasje van Tuscan het niet op te geven, en zou desnoods Tuscan thuis verder verzorgen en voorzien van een rolstoel.

Een ongeluk komt nooit alleen: Tuscan ontwikkelde een ontsteking van de ader, waardoor een infectie ontstond aan de voorpoot en er zich een grote wonde ontwikkelde. Ook deze werd verzorgd en kon enkele dagen nadien worden gehecht.

Een ommekeer

En dan plots, ongeveer 3 weken na het ongeluk, gebeurde het onwaarschijnlijke: Tuscan stond vrolijk recht in zijn hok! Hij kon zelfs stappen, met wat ondersteuning weliswaar. De zenuw van de geopereerde poot was nog wat lui, maar functioneel. Ook de pijn was plotseling verdwenen. Enkel de staart was nog slap.

Iedereen kon nu opgelucht ademen en met een goed gevoel terugkijken op de verschillende behandelingen. Zonder een toegewijd team, wat dag en nacht in de weer is om zo’n patiënten te verzorgen, zou Tuscan het nooit hebben gehaald. Deze vorm van intensieve zorgverlening kan enkel in een goed uitgeruste kliniek worden uitgevoerd. Natuurlijk moeten we het doorzettingsvermogen van de eigenaar alle krediet geven. Zonder zijn toestemming hadden we niets kunnen doen voor Tuscan.

De toekomst

We zijn er eker van dat Tuscan een verder gelukkig leven tegemoet gaat. We raden hem aan om in de toekomst minder avontuurlijke wandelingen te ondernemen...

Wie verzorgde Tuscan?

Europees specialist

Op welke vakgebieden kon Tuscan rekenen?