Ruth Fortrie studeerde in Gent af in 1999. Zij heeft zich sindsdien toegelegd op de oncologie en intensieve zorgen.Dankzij de vooruitgang in de kankerbehandeling heeft zij het leven van al heel wat huisdieren kunnen verlengen. In sommige gevallen slaagt ze erin om met chemotherapie het dier te genezen van kanker, terwijl deze dieren vroeger ten dode waren opgeschreven.Ruth heeft zich eveneens verdiept in de echografie. Op die manier kan ze inwendige gezwellen in een vroeg stadium diagnosticeren en verder opvolgen.Ruth Fortrie rondde de specialistenopleiding voor chirurgie succesvol af in 2018. Dit vroeg een zware inspanning en veel studie van haar gedurende de voorgaande jaren.

Europees specialist Ruth Fortrie in de media

Dinsdag 8 april 2014 bracht Telefacts een item over rasgebonden gezondheidsproblemen ontstaan door fok op uiterlijke kenmerken. Wij werkten mee aan deze reportage, samen met onze patiënt Bas.

In de uitzending werden de problemen geschetst die ontstaan wanneer op uiterlijke kenmerken wordt geselecteerd bij de voortplanting. Raseigen kenmerken, zoals korte snuiten, worden iedere generatie versterkt tot op het punt waar het problemen oplevert voor de gezondheid van de hond.

Al vele jaren mochten wij toen de familie Van den Brande / Daems tot onze trouwe klanten rekenen. Een bezoek van Bas was steeds weer een fijn weerzien voor ons, en hem. Nochtans had Bas al een dik medisch dossier bij ons opgebouwd. In de reportage lichtte dierenarts Ruth Fortrie toe dat het zacht gehemelte van Bas reeds tweemaal werd ingekort en dat de neus werd gecorrigeerd om de ademhaling vlot te laten verlopen. Daarnaast kwamen ook de huid-, oor- en oogproblemen aan de beurt waar hij met kampte.

Het medisch traject dat Bas doorlopen heeft, liet hem toe goed te leven. Al deze zorgen konden we natuurlijk maar verlenen met de inzet van zijn baasjes.

Beide beelden © DPG Media

In welke vakgebieden heeft Ruth Fortrie zich verdiept?