Echografie

Méér dan zwangerschapsonderzoek

Aan de hand van ultrasone geluidsgolven kunnen beelden gemaakt worden van de inwendige structuren. De geluidsgolven weerkaatsen wanneer ze op de weefsels botsen. Deze weerkaatste geluidsgolven worden door een computer omgezet in beelden.

Echografie kennen de meeste mensen van de onderzoeken bij zwangere vrouwen. Maar ook in de diergeneeskunde is de echografie een zeer belangrijke onderzoeksmethode geworden. Sommige aandoeningen kan je niet ontdekken op een röntgenfoto, of in een bloedonderzoek, maar wel met behulp van een echografietoestel in de handen van een ervaren dierenarts.

Om een echografie te kunnen nemen, moet bij uw hond of kat een deel van de haren geschoren worden, meestal is dit op de buik. Op die geschoren huid wordt  een gel aangebracht om alles beter te kunnen zien. De meeste onderzoeken gebeuren in ruglig. Indien het om een rustig dier gaat, hoeft het meestal niet verdoofd te worden tijdens het onderzoek. Hierbij is het handig dat u met twee personen komt om het dier te helpen vasthouden.

Komt uw dier voor een echografisch onderzoek van de buik, laat het dan niet plassen vlak voor u op consultatie komt. Een goed blaasonderzoek is namelijk veel moeilijker met een lege blaas, bovendien kan er dan geen urinestaal genomen worden.

Wie heeft zich in dit vakgebied verdiept?

Cindy van Geffen
Europees specialist
Elke Schreurs
Europees specialist