Tandheelkunde

Het belang van een goede mondhygiëne

Inleiding mondhygiëne

Net als ons eigen gebit heeft het gebit van onze huisdieren regelmatige aandacht en verzorging nodig. Deze verzorging berust in feite op drie pijlers:

  1. Huisverzorging (homecare) met regelmatig tanden poetsen, eventueel in combinatie met een aangepaste voeding.
  2. Jaarlijkse gebitscontrole, bijv. ter gelegenheid van de jaarlijkse vaccinatie. Dit laat ons tevens toe om een abnormale positie van de tanden of abnormale tandwisseling vroegtijdig vast te stellen en te behandelen.
  3. Heelkundige ingreep met uigebreide gebitscontrole en reiniging.

Een gezond gebit ziet er als volgt uit:

Aandoeningen in de mond

Zonder regelmatige verzorging hoopt tandplak zich op met het ontstaan van parodontale aandoeningen, nl. tandvleesontsteking (gingivitis).

Zonder verzorging dreigt parodontitis (uitgebreide ontsteking met aanhechtingsverlies van de tand). Parodontitis is de meest voorkomende ziekte van de mond bij honden en katten. Onderstaande foto's tonen de verschillende stadia van parodontitis:

Mogelijke behandelingen

Tandsteen wordt verwijderd met een ultrasonische tandsteenreiniger. Hiervoor moet uw hond of kat wel in algemene anesthesie gebracht worden. Dit laat ons tevens toe een uitgebreid onderzoek van het gebit van uw huisdier te doen. Extractie van een of enkele tanden kan dan nodig zijn

Naar analogie met de menselijke tandheelkunde behoort endodontie (nl. uitboren en opvullen van tanden) ook tot de mogelijkheden.

Sommige ziekten van de mondholte vinden hun oorsprong in systemische aandoeningen (bijv. bij nierfalen ) of zijn een symptoom bij bepaalde infectieziekten (bijv. bij kattenleucose of kattenaids). Omgekeerd kan een infectie in de mondholte via de bloedbaan infecties veroorzaken in het lichaam, zoals hart, lever of nieren.

Wie heeft zich in dit vakgebied verdiept?

Jaro Bettens
Dierenarts
Lieven Janssens
Dierenarts