Algemene Dierenkliniek Randstad

03-322 78 11 - Frans Beirenslaan 155, 2150 Borsbeek

Algemene chirurgie

 In onze dierenkliniek streven we een hoog niveau van chirurgie na. Alvorens over te gaan tot een operatie bij een dier wordt het dier steeds grondig onderzocht. De hart- en longfunctie behoren tot het routine onderzoek terwijl af en toe een radiografie van de borst of de buik noodzakelijk kan zijn. Soms dient een bloed- of urine onderzoek te worden uitgevoerd. 

Op deze manier kunnen problemen tijdens de anesthesie of tijdens het ontwaken worden voorkomen.

Anesthesie

Om een operatie vlot te laten verlopen moet de verdoving op punt staan. De hoeveelheid slaapmiddel dat moet worden toegediend is uniek voor elk dier. Daarom moet de diepte van de anesthesie tijdens de operatie meestal worden bijgestuurd met gespecialiseerde apparatuur. We beschikken over 4 anesthesietoestellen die het dier voorzien van zuurstof, lachgas en een slaapmiddel. De diepte van de slaap wordt tevens gemeten door speciale bewakingstoestellen die de hart-, long- en doorbloedingsfunctie weergeven. Bij problemen tijdens de anesthesie kan daarom vlug worden ingegrepen en kunnen de nodige aanpassingen worden uitgevoerd. 

Slaap tijdens de operatie is niet genoeg: een pijnprikkel wordt in het onderbewustzijn nog steeds gevoeld waardoor de anesthesie onregelmatig verloopt, de operatie langer duurt en het dier achteraf meer pijn ervaart dan nodig is. 

Pijnbestrijding is voor ons erg belangrijk, zowel voor, tijdens als na de operatie worden de nodige (soms zeer krachtige) pijnstillende middelen toegediend. Op die manier zal het dier ook vlugger genezen zijn. Soms is het ook nodig om het dier te laten overnachten zodat de patiënt de nacht na de operatie pijnloos kan doorbrengen.

Voor meer informatie over de verdoving, verwijzen we u graag door naar ons geïllustreerd artikel omtrent anesthesie.

Gespecialiseerde chirurgie

Naast alle routine operaties worden er zeer gespecialiseerde operaties uitgevoerd zoals thoraxchirurgie, orthopedie en neurochirurgie. Vooralleer over te gaan tot speciale chirurgie worden alle factoren die belangrijk zijn grondig besproken met de eigenaar en met de verschillende artsen die instaan voor de operatie en de verzorging. Ook kijkoperaties (arthroscopie) kunnen worden uitgevoerd. Tot slot hebben we ook ruime ervaring met plastische en reconstructieve chirurgie.

Steriliteit

De te opereren plaats wordt steeds zeer ruim geschoren en grondig ontsmet en afgedekt met steriele doeken. Ook aan het chirurgisch materiaal worden strenge steriliteitsnormen gekoppeld.

Ophalen

Als u uw dier komt ophalen na een operatie, is het meestal al vrij goed wakker. Toch zal hij of zij de dag zelf rustiger zijn dan normaal. Drinken mag als uw hond of kat al goed wakker is. Voeding hoeft u niet meteen te geven want het zou kunnen dat uw dier dan moet overgeven.