Algemene Dierenkliniek Randstad

03-322 78 11 - Frans Beirenslaan 155, 2150 Borsbeek

Beeldvorming

Radiologie

In onze kliniek hebben we de mogelijkheid om digitale röntgenfoto's te maken. Het voordeel van digitale foto's is dat ze niet meer ontwikkeld hoeven te worden. De foto kan daardoor snel beoordeeld worden.
Voor een goede foto moet het dier mooi stil liggen. Daarom kan het nodig zijn om een kalmerend middel toe te dienen

 

Röntgenfoto's kunnen genomen worden van botten en gewrichten, maar ook van de borst- of buikholte. Hoewel we veel kunnen zien op foto's, leiden ze niet altijd tot een diagnose, en moet er soms aanvullend onderzoek gebeuren.

Meestal neemt een dokter samen met een assistent(e) de foto's, maar in bepaalde gevallen kan het zijn dat u gevraagd wordt mee te helpen tijdens het nemen van de foto. Als bescherming tegen de röntgenstralen krijgt u dan een loden schort om. Zwangere vrouwen en kinderen blijven best uit de RX-kamer. Dringende foto’s worden tijdens de consultatie zelf genomen, in andere gevallen maakt u best een afspraak. Best houdt u uw dier ook nuchter, met het oog op een eventuele verdoving.

 

Beeldversterker

Hierbij worden ook röntgenstralen gebruikt. Het beeld wordt hierbij echter op een monitor geprojecteerd. Een voordeel is dat hierbij bewegende beelden kunnen bekeken worden. De beeldversterker wordt vooral tijdens operaties aan de botstructuren gebruikt.

Echografie

Aan de hand van ultrasone geluidsgolven kunnen beelden gemaakt worden van de inwendige structuren. De geluidsgolven weerkaatsen wanneer ze op de weefsels botsen. Deze weerkaatste geluidsgolven worden door een computer omgezet in beelden.

Echografie kennen de meeste mensen van de onderzoeken bij zwangere vrouwen. Maar ook in de diergeneeskunde is de echografie een zeer belangrijke onderzoeksmethode geworden. Sommige aandoeningen kan je niet ontdekken op een röntgenfoto, of in een bloedonderzoek, maar wel met behulp van een echografietoestel in de handen van een ervaren dierenarts.

Om een echografie te kunnen nemen, moet bij uw hond of kat een deel van de haren geschoren worden, meestal is dit op de buik. Op die geschoren huid wordt  een gel aangebracht om alles beter te kunnen zien. De meeste onderzoeken gebeuren in ruglig. Indien het om een rustig dier gaat, hoeft het meestal niet verdoofd te worden tijdens het onderzoek. Hierbij is het handig dat u met twee personen komt om het dier te helpen vasthouden.

Komt uw dier voor een echografisch onderzoek van de buik, laat het dan niet plassen vlak voor u op consultatie komt. Een goed blaasonderzoek is namelijk veel moeilijker met een lege blaas, bovendien kan er dan geen urinestaal genomen worden.

 

Video-endoscopie

Met een kleine lens op de kop van een fijne beweeglijke kabel kan via een digitaal camera systeem binnenin het dier gekeken worden. Dit is zeer geschikt voor onderzoek van de slokdarm, maag (gastroscopie ) en darmen. Met behulp van grijpertjes kunnen kleine vreemde voorwerpen verwijderd worden, zonder dat het dier geopereerd moet worden.

Indien nodig kunnen ook kleine stukjes weefsel weggenomen worden voor weefselonderzoek

Rhinoscopie

Met de rhinoscoop kunnen we in de neus gaan kijken. Dit onderzoek is aangeraden bij aanslepende neusklachten. Hierbij is het noodzakelijk dat het dier volledig verdoofd wordt.

Artroscopie

Bij de artroscopie wordt er met behulp van een strarre scoop in de gewrichten gekeken.