Algemene Dierenkliniek Randstad

03-322 78 11 - Frans Beirenslaan 155, 2150 Borsbeek

Inwendige ziekten

De interne ziekten omvatten een erg ruim gebied. In feite gaat het om alle mogelijke ziektes van de verschillende inwendige organen zoals o.a. darmen, lever, nieren ...

Vaak zal er voor de diagnose bloed- en/of urineonderzoek aan te pas komen.

Een bloedname bij uw hond of kat kan tijdens de consultatie zelf gebeuren. Een verdoving is zelden nodig, ook niet bij katten. Er wordt enkel een klein stukje van de hals of voorpoot geschoren. Voor de meeste bloedtesten is het best dat uw dier nuchter is.
We beschikken in onze kliniek over eigen analysetoestellen. Deze kunnen gebruikt worden in het weekend of bij dringende analyses. De meeste analyse laten we echter in een extern laboratorium uitvoeren.

 

Uit een onderzoek van de urine kan heel wat nuttige informatie gehaald worden. Urine kan door uzelf thuis opgevangen worden, of kan op de praktijk genomen worden. Als u denkt dat uw dier problemen heeft met plassen of juist overdreven vaak plast, kan u misschien zelf al een staaltje meebrengen.
Bij reutjes is het opvangen van urine vrij gemakkelijk. Als uw hond plast, vang dan niet de eerste straal op maar wel de urine die volgt. Bij teefjes is het soms moeilijk urine op te vangen vooraleer het de grond raakt. Een schaal of plat bord kan hierbij handig zijn.
Bewaar de urine in een potje dat u van de dierenarts gekregen heeft of een ander goed schoongemaakt potje. Probeer een urinestaal zo snel mogelijk te bezorgen. Indien u het niet onmiddellijk kan bezorgen, bewaart u het in de koelkast. Een urinestaal hoeft niet groot te zijn, voor de meeste onderzoeken is een 5 tal milliliter genoeg (ongeveer een eetlepel vol).
Bij katten is het moeilijk om urine op te vangen. Eventueel kan een speciale soort kattebakvulling gebruikt worden die u bij ons kan verkrijgen.
Een andere veel gebruikte techniek om een urinestaal te bekomen is via echografisch onderzoek. Hierbij wordt de blaas van uw dier aangeprikt onder begeleiding van de echo. Vaak maakt dit deel uit van een standaard echografisch onderzoek. Daarom wordt dan ook gevraagd uw dier niet te laten plassen vooraleer u op consultatie komt, anders is de blaas leeg en kan er geen staal genomen worden.

 

Mogelijks zal ook medische beeldvorming gebruikt worden om afwijkingen aan organen zichtbaar te maken.
Voor een definitieve diagnose is het soms nodig om een staal (biopt) van het orgaan te nemen en voor weefselonderzoek naar het labo te sturen.