Algemene Dierenkliniek Randstad

03-322 78 11 - Frans Beirenslaan 155, 2150 Borsbeek

Laparoscopische sterilisatie bij honden

Normaal wordt een teef gesteriliseerd via een ‘open’ methode, dat wil zeggen dat de chirurg de buik open snijdt om zodoende de eierstokken (en eventueel baarmoeder) te verwijderen.

Bij een laparoscopische sterilisatie wordt een camera en 2 zogenaamde werkkanalen in de buik gebracht (elk ongeveer een halve centimeter breed) en worden de eierstokken verwijderd via deze kleine openingen.

Sinds 2010 kan er in dierenkliniek Randstad, op verzoek van de eigenaar en tegen een beperkte meerkost, een laparoscopische sterilisatie worden uitgevoerd. De dierenartsen die zich hierin hebben gespecialiseerd zijn dr. Geert Verhoeven ,dierenarts Ruth Fortrie en dr. Frederik Weekers.

Werkwijze

De voorbereiding voor deze operatie is hetzelfde als bij een ‘open’ operatie. De hond ligt ook op haar rug en wordt ruim geschoren. Het grote verschil is dat alle honden beademd zullen worden. Dit in tegenstelling tot een ‘open’ operatie, waarbij de meeste honden zelf zullen ademen. Dit beademen is nodig, omdat tijdens een laparoscopische sterilisatie er lucht in de buik gepompt wordt en dit het zelfstandig ademen erg bemoeilijkt voor het dier. Dit opblazen van de buik is nodig zodat de chirurg ruimte krijgt in de buik om alles goed te kunnen zien en goed te kunnen werken. In plaats van één grote snee, worden bij deze operatie maar drie kleine insnijdingen gemaakt, wat voor het herstel na de operatie een groot voordeel is.

Voordelen

De voordelen van deze operatie is dat een dier na een laparoscopische sterilisatie veel sneller terug op de been is, veel minder pijn heeft en minder ongemak heeft (minder wondcomplicaties).

Uiteraard gelden ook alle andere voordelen die eigen zijn aan de sterilisatie, ongeacht de techniek.

Nadelen en complicaties

Nadeel van deze chirurgie is dat het gespecialiseerde instrumenten vergt, speciale training van (meer dan één) chirurg en assistenten, beademingstoestellen. De operatie duurt ook iets langer dan bij een ‘open’ chirurgie.  Deze techniek kan niet worden toegepast op zeer kleine dieren of dieren met overgewicht. Andere complicaties zijn hetzelfde als bij een ‘open’ chirurgie, maar het aantal complicaties die zich voordoen bij een laparoscopische sterilisatie zijn veel lager en dus is een laparoscopische sterilisatie een zeer veilig alternatief.
Indien er tijdens een laparoscopische operatie zich complicaties voordoen (denk aan een bloeding of een beschadiging van een ander orgaan), kan het nodig zijn dat er een zogenaamde ‘conversie’ optreedt: dit wil zeggen dat de chirurg op dat moment de buik opendoet om de complicatie(s) ongedaan te maken.


Opstelling voor aanvang van de laparascopische sterilisatie

De hond ligt klaar voor de operatie: links staat de anesthesie-monitor. Voor de hond staat de laparoscopie toren (met de camera, lichtbron, insufflator, beeldscherm en electrocauter). Rechts staat het anesthesietoestel met beademing.


De opening voor de camera wordt gemaakt

Eerst wordt de opening gemaakt voor de camera


Twee extra openingen voor de werkkanalen worden gemaakt

Daarna worden de 2 andere openingen gemaakt voor de 2 werkkanalen.  De hond wordt ondertussen gekanteld naar de zijde waar de chirurgen staan om de eierstok beter zichtbaar te maken (op deze foto staan de chirurgen aan de linkerzijde van de hond om de rechter eierstok te verwijderen)


De rechter eierstok wordt verwijderd

De eierstok wordt verwijderd langs ene kant


De linker eierstok wordt verwijderd

en daarna langs de andere kant


Na de sterilisatie zijn slechts drie kleine wondjes zichtbaar

het uiteindelijke resultaat zijn drie kleine wonden.