Algemene Dierenkliniek Randstad

03-322 78 11 - Frans Beirenslaan 155, 2150 Borsbeek

Plastische en reconstructieve chirurgie

Om alle misverstanden uit de wereld te helpen: plastische en reconstructieve chirurgie bij onze huisdieren mag niet verward worden met esthetische chirurgie, waarbij het uiterlijk van het dier wordt veranderd om te voldoen aan een ‘ideaal’ beeld. Wat wij bedoelen is dat de chirurgie wordt gebruikt voor het herstellen van bepaalde funkties van een (ziek) dier waarbij de huid een onderdeel vormt.

Soms worden wij geconfronteerd met zulke grote wonden, dat deze niet meer op een klassieke manier gesloten kunnen worden, zonder bijvoorbeeld verlies van funktie of ernstige complicaties. Dankzij de ontwikkeling van specifieke technieken, zijn wij in staat om deze wonden te sluiten (of om tumoren met voldoende marges te verwijderen) zodat het dier, na herstel, terug normaal kan functioneren met een acceptabel (of vaak zelfs een cosmetisch) resultaat.

Aangezien er aan reconstructieve chirurgie wel een prijskaartje hangt, zal er altijd eerst worden nagegaan of een wegname van een tumor, of het sluiten van een wonde op een chirurgisch simpelere manier kan. Ook is de opvolging en verzorging na deze operaties intensiever, waarbij er een intensiever contact zal zijn tussen patiënt, eigenaar, chirurg en doorverwijzende dierenarts.

Voorbeelden:

Casper met kwaadaardig gezwel

Casper: tumor met aflijning Casper: transplantatie van de onderlip Casper: enkele maanden na de operatie

Rottweiler ‘Casper’ met een kwaadaardig gezwel (fibrosarcoom) van de bovenlip. Dit zijn tumoren die met 3 cm marges en de volledige lipdikte moeten verwijderd worden. Op de eerste foto zie je de tumor (de binnenste cirkel is de aflijning van de tumor, de buitenste cirkel stelt de chirurgische marge voor). Om deze tumor met één operatie én succesvol te kunnen verwijderen, moet de chirurg zich aan deze marges houden. Hierbij werd de onderlip getransplanteerd naar boven toe. Je kan het resultaat op de 2e foto zien – let op hoe de mondhoek aan deze zijde iets naar voren komt, dit geeft echter na de operatie geen last wat eten, drinken, blaffen of spelen betreft. Op de laatste foto zie je het uiteindelijke resultaat na enkele maanden.

Trixie met kwaadaardige tumor van de bloedvaten

Trixie: net voor de operatie Trixie: CT-beeld van de tumor Trixie: luttele dagen na de operatie naar huis

Labrador ‘Trixie’ had een zeer grote tumor aan haar linkerkant op haar borstkas. Het was een hemangiosarcoma, uitgaande van de ribben. Dit is een zeer kwaadaardige tumor van de bloedvaten, die zeer aggressief groeit en snel uitzaait. Om deze tumor succesvol te kunnen verwijderen, moet de volledige dikte van de borstkas, dus inclusief de ribben worden weggenomen. Er moeten 3 cm marges genomen worden en ook moet er voor en achter het gezwel een ‘gezonde’ rib worden verwijderd. Op de eerste foto zie je Trixie net voor het begin van de operatie. Op de 2e foto zie een CT-beeld waarbij je kan zien hoe groot en destructief zo’n tumor is (pijl). Uiteraard blijft er na wegname van zoveel weefsel een enorm gat achter in de borstkas en liggen de organen (in dit geval longen, hart, middenrif en lever) bloot. Bij Trixie is er een kunstmatig net geplaatst in de wonde die versterkt werd met het buikvlies, een spier van de schouder en de huid om de borstkas te kunnen reconstrueren. Bij Trixie is geen huidreconstructie nodig geweest en kon de wonde gewoon gesloten worden. Trixie is 2 dagen na de operatie naar huis kunnen gaan.

Noemie met grote wonde in de lies

Noemie: net voor de operatie Noemie: nieuwe huidflap op de lies Noemie: het resultaat, drie weken na de operatie

Katje ‘Noemie’ was een aantal dagen verloren geweest en toen ze thuis kwam had ze een grote, vervuilde wonde in haar lies. Na een week intensieve wondbehandeling, was haar wonde gezond genoeg voor de volgende stap. De wonde was echter te groot om gewoon gesloten te kunnen worden en er werd een huidflap getransplanteerd vanuit de buik naar haar lies. Op de 1e foto zie je Noemie net voor haar operatie, waarbij de wonde zichtbaar is over de gehele breedte van de binnenzijde van haar lies. Op de 2e foto kan je de nieuwe huidflap zien op haar lies. Op de laatste foto is het uiteindelijk resultaat na 3 weken zichtbaar.

Mou-Mousche met mastceltumor op de bovenlip

Mou-Mousche: tumor op de bovenlip Mou-Mousche: net na de operatie Mou-Mousche: het resultaat, twee weken na de operatie

Jack Russell Terrier ‘Mou-Mousche’ had een kwaadaardig gezwel (mastceltumor graad 3) op haar bovenlip net onder haar neus – een tumor, die ook met 3 cm marges én de volledige lipdikte moet verwijderd worden. Op foto 1 zie je de tumor – op foto 2 zie je Mou-Mousche net na de operatie waarbij de lip naar voren werd getransplanteerd. Op de laatste foto zie je het resultaat na 2 weken.

Coimbra met mastceltumor op de rechterknie

Coimbra: tumor op de rechterknie Coimbra: transplantatie van buikhuid naar de knie Coimbra: het resultaat

Beauceron ‘Coimbra’ had een mastceltumor (graad 2) op haar rechterknie zitten. Deze tumor is een kwaadaardige tumor die met 2 cm marges moet verwijderd worden. Op foto 1 (de binnenste cirkel lijnt de tumor af) zie je dat de tumor zo groot is, dat na wegname van de tumor én de marges, de wonde niet normaal gesloten kan worden. De chirurg moest een stuk van de buikhuid transplanteren naar de knie, zoals te zien is op de 2e foto – let op de tepels die nu ook op de knie zitten! Als een teef niet gesteriliseerd is, wordt dat altijd gelijktijdig gedaan om melkproductie op die plaats te voorkomen. Op de laatste foto zie je het uiteindelijke resultaat.

Flint met mastceltumor net boven het linkeroog

Flint: tumor net boven het linkeroog Flint: sluiten van het defect met een huidflapje

Mopshond ‘Flint’ was een pup van drie maanden met een mastceltumor (graad 1) net boven zijn linkeroog – deze werd ruim verwijderd en het ontstane defect werd met een huidflapje gesloten.

Snoop met ernstige bijtwonden

Snoop: grote wonde aan de zijkant van het hoofd Snoop: sluiten van de wonde met een huidflap

Beagle ‘Snoop’ was aangevallen door 2 andere honden en had meerdere ernstige bijtwonden opgelopen over zijn gehele lichaam en hoofd. De eerste week werd hij intensief verzorgd. Zijn rechteroor stierf af en werd verwijderd. Er bleef echter nog een grote wonde aan de zijkant van zijn hoofd bestaan zoals te zien is op de 1e foto. Deze werd met een huidflap gesloten (foto 2). Na één dag stierf echter een klein stukje van de huidflap af. Dit stukje is later verwijderd en de wonde genas verder zonder complicaties.

Zohra met ernstig letsel aan de achterpoot

Zohra: na een week intensieve behandeling, klaar voor operatie Zohra: huidtransplantatie van de buik naar de poot Zohra: het resultaat, twee weken na de operatie

Mechelaar ‘Zohra’ was aangereden en meegesleept door een vrachtwagen waarbij een deel van haar achterpoot ‘weggeschuurd’ was. Nadat de wonde eerst een week intensief behandeld werd, was hij uiteindelijk klaar voor transplantatie (foto1). Er werd een stuk huid van haar buik genomen en deze werd getransplanteerd op haar poot (foto 2). Op de laatste foto zie je poot na 2 weken.

Dierenartsen: